Düz Tabanlık, ayakların tabanının doğal olarak yuvarlak olarak yapılması gereken yerlerinde tamamen yere değmemesi durumudur. Bu durum, tabanın düz olmasına neden olur ve ayağın doğal olarak destek verme yeteneğini azaltır.
Nedenleri; Düz tabanlık, doğuştan olabilir veya yaşla birlikte oluşabilir. Doğuştan oluşan düz tabanlık, ailevi yatkınlık, kalıtsal faktörler veya fiziksel yapıya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaşla birlikte oluşan düz tabanlık ise, ayaklardaki kas ve tendonların zayıflaması veya zamanla ortaya çıkan yapısal değişiklikler sonucu ortaya çıkabilir.
Düz tabanlık, aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
Düz tabanlık, aşağıdaki tedavilerle önlenebilir veya iyileştirilebilir:
Ameliyat; Eğer diğer tedaviler etkisirse bile düz tabanlık belirtileri hala devam ediyorsa, ameliyat düşünülebilir. Ameliyat, ayak yapısını düzeltmek için yapılabilir ve düz tabanlık belirtilerini tamamen ortadan kaldırabilir. Ancak, ameliyat riskleri de bulunmaktadır ve bu nedenle diğer tedaviler denenmeli ve gerektiğinde doktorlarla konuşulmalıdır.
Düz tabanlık, aşağıdaki önlemlerle önlenebilir;
Sonuç olarak düz tabanlık, ayakların doğal destek verme yeteneğini azaltan bir durumdur ve ağrı, şişkinlik, yorgunluk ve dengede durma sorunlarına neden olabilir. Ancak, ortopedik ayakkabı, fizik tedavi, egzersiz ve ameliyat gibi tedaviler ile düz tabanlık belirtileri azaltılabilir ve önlenebilir. Ayrıca doğru ayakkabı seçimi, egzersiz, ağır yük taşımaktan kaçınma ve kilosunu kontrol etme gibi önlemler de düz tabanlık belirtilerini azaltmak ve önlemek için yapılabilir.